sábado, 3 de septiembre de 2011

Va de govindes


Aquest mes d'agost he tingut l'oportunitat, suposo que única, de cobrir professionalment el viatge dels Castellers de Vilafranca a l'Índia i viure en primera persona l'actuació dels govindes, grups d'indis que aixequen estructures similars als castells catalans. Aquestes són algunes de les qüestions que més em van cridar l'atenció:

Només una actuació a l'any. A diferència de les colles catalanes, que actualment poden arribar a disposar d'una trentena de diades cada temporada, els govindes només actuen una vegada a l'any. Ho fan en el marc del Janmashtami, un festival religiós en honor al Déu Krishna. La data de celebració d'aquest festival oscil·la entre mitjans d'agost i principis de setembre.


No actuen a tot el país. Els govindes són una tradició arrelada a la regió del Maharashtra, la capital de la qual és Bombai. De fet els Castellers de Vilafranca van actuar a Thane, una ciutat de més d'un milió d'habitants situada a uns 25 quilòmetres al nord de Bombai.


Centenars de grups i de places. M'ha resultat impossible concretar xifres exactes, però diferents mitjans de comunicació indis coincideixen en assenyalar que hi ha uns 600 grups de govindes (o govinda pathak) aixecant les seves construccions en prop de mig miler d'espais distribuïts arreu de l'àrea metropolitana de Bombai. La majoria de govinda pathak actuen en més d'un lloc i es desplacen en camions per la zona. Movent-nos per Thane vaig tenir l'oportunitat de veure desenes d'aquests grups, en una imatge certament espectacular.


Polèmica: tradició vs mercantilització. La tradició dels govinda ha sofert un canvi espectacular en els últims deu anys. L'aparició de patrocinadors privats, en molts casos polítics locals, que ofereixen premis econòmics molt importants als govinda pathak per enlairar les seves estructures ha estat un estímul per veure construccions més elevades, però algunes veus han criticat aquests incentius perquè desvirtuen l'esperit original de la festa. Sigui com sigui, la competició sembla que ha arrelat amb força i molta gent ja es refereix als govinda com un esport.


Ambient a plaça. Els Castellers de Vilafranca van actuar a Panchpakali, Thane, la plaça patrocinada pel polític local Jitendra Ahwad. Els primers grups de govindes van començar a actuar-hi vora les 10 h del matí i l'espectacle no es va acabar fins pels volts de les 22 h. I parlo d'espectacle perquè els castellers indis no eren, ni de bon tros, l'únic atractiu de l'exhibició. A través de potentíssims altaveus, gairebé de forma permanent s'escoltaven els grans èxits musicals de Bollywood o d'Occident. També constants eren els moments en què, mitjançant una mànega de grans dimensions, es ruixava amb aigua bona part del personal. I entremig de tot plegat s'intercalaven llargs discursos de Mr. Jitendra (qui es va canviar de roba almenys una desena de vegades), actuacions musicals o exhibicions de ball. Tot plegat, televisat en directe.


Arribada dels govindes. Un cop a plaça, la dinàmica era ben senzilla: un integrant de cada govinda pathak arribava i es plantava davant de l'escenari principal, un dels seus representants pujava a l'escenari per fer cua i tots plegats esperaven el seu torn, fins que l'organització els donés tanda. La majoria de govinda pathak actuaven en solitari, però també vam veure exhibicions de tres o quatre grups de forma simultània, sense poder descobrir un patró que en determinés el motiu més enllà del caprici de l'organització.


Sistema de rondes? En general cada govinda pathak només aixecava un únic castell. En cas d'intent en alguns pocs casos vam veure el mateix grup enlairar una nova construcció, però no semblava un fet comú. Val la pena remarcar, però, que per als govindes el seu únic objectiu és carregar la seva construcció i descarregar-la no té cap més valor afegit que estalviar-se una caiguda. Que no hi hagi cap diferència econòmica entre carregar i descarregar l'estructura confirma aquest fet.


Premis? Quins premis? En les places més importants com la ja citada de Thane, cada govinda pathak rep una quantitat econòmica en funció a la dificultat de la construcció assolida. No disposo de la taula de premis, però segons algun membre dels Castellers de Vilafranca, en la plaça en qüestió es van repartir premis per valor de 150.000 euros entre els més d'un centenar de govinda pathak que hi van actuar al llarg de tota la jornada. Cadascun d'aquests grups reinverteix aquests diners en la seva comunitat.


Que posin el vídeo? Durant tota la jornada no vaig apreciar l'existència de cap jurat que validés o invalidés els intents. Això sí, al matí un grup va provar una estructura de vuit pisos que claríssimament es va trencar instants abans de la seva culminació. Tot i això, l'organització amb Mr. Jitendra al capdavant, va acabar validant la construcció, qui sap si a causa de defectes de visió, si per populisme o per donar un cop d'efecte després d'un matí amb molta llenya.


Són tots els castells govinda iguals? Característiques generals. Les construccions aixecades pels govinda són molt similars, amb una estructura piramidal coronada generalment per una mena de pilar de tres, amb la particularitat que els seus membres van pujant de pis no escalant sinó mitjançant l'ajuda d'altres membres del grup que els deixen a dalt tot posant-se drets, actuant a tall d'ascensor. Un altre dels trets comuns és que en els equivalents a la pinya, folre o manilles catalans la majoria de castellers indis no es pressionen els uns sobre els altres, sinó que gairebé tots treballen sols, buscant l'equilibri, només subjectats en alguns casos per les mans.


Són tots els castells govinda iguals? Alçades. No. D'entrada n'hi ha de diferents alçades. Nosaltres en vam veure majoritàriament de sis i set pisos, però també se n'aixequen de vuit pisos (dels quals només em vam veure coronats dos, i un d'ells era el de propina) i, fins i tot, de nou pisos. Malauradament en el moment en què el govinda pathak Jai Jawan va coronar l'estructura de nou pisos estava a l'hotel dinant i em vaig haver de conformar de veure'l per la televisió.


Són tots els castells govinda iguals? Tipologia. Dues estructures govindes de set pisos no necessàriament havien de ser iguals. A continuació enumero algunes de les diferències trobades:
  • En la majoria de casos el terç del pilar que corona l'estructura s'agafa pel davant a un company, però en d'altres casos (molt pocs) el terç no rebia cap ajut.
  • Generalment la persona que coronava l'estructura ja estava enfilada damunt del nostre aixecador, però en d'altres casos l'enxaneta i/o l'aixecador pujaven en moments diferents, mitjançant el complex sistema d'escaletes-ascensors. 
  • També en alguns casos, els l'enxaneta i/o l'aixecador pujaven de cara als seus companys, i no era fins a l'últim moment en què giraven 180 graus, en una maniobra certament delicada. 
És veritat que si fan llenya cauen a terra? Algunes vegades. En la majoria de casos la pinya dels govindes és força més limitada que la dels castellers i, a més, excepte en el nucli, no hi ha gaire pressió. Això fa que en cas de caiguda hi hagi opcions que la base s'obri i alguns dels membres dels pisos superiors puguin anar a parar a terra. Durant l'exhibició matinal vam veure força construccions que van fer llenya, i en moltes ocasions alguns dels seus integrants van necessitar atenció mèdica. També és cert que no totes les caigudes eren sinònim de gent a terra i ferits, ni de bon tros. En qualsevol cas, el 2010 dues persones van perdre la vida com a conseqüència de la pràctica d'aquesta tradició/esport, i enguany desenes de persones han patit ferides de diversa consideració. És important remarcar que en gairebé tots els grups de govindes els seus enxaneta es protegien el cap amb gorres de cop.

Per a més informació:

1 comentario: